Arnhem Wharf Primary School

Arnhem Wharf Expansion Scheme

Building and Technical Services, an internal architectural team for the London Borough of Tower Hamlets, have been commissioned by the Children, Schools and Families Directorate to review the accommodation at Arnhem Wharf Primary School.  The brief was to look at ways to expand pupil places within the school to allow the school to be increased from a two-form entry to three-form pupil entry at the same time as looking ahead to integrate the government's objectives of the new Primary Capital Programme.  Phase 1, of approximately 700sq m is now complete and occupied by the school.  Phase 2, of approximately 1000sq m, is scheduled for completion by September 2011.

 

Arnhem Wharf school arnhemwharf

Phase 2

The works include:

  • A new-build double storey learning wing and a new large open plan atrium to form an internal courtyard linking the extension with the existing school.
  • Multi-purpose spaces.
  • Group rooms.
  • Covered atrium connecting to the existing building.
  • New classrooms.
  • New library.
  • New music room.
  • Refurbished walkways to existing classrooms.
  • New WC facilities.
  • New landscaping.

The design offers the school a variety of multi-purpose use spaces and new classrooms. The new main linking atrium space which is proposed to be utilised for main school assemblies, drama performances, lunch time two-phased school dinners, general circulation and social interaction while providing the school with an area to accommodate the pupils during wet or winter play-times when indoor activities can be organised. Large expanses of skylights are designed within the atrium to create a bright and open environment, similar to an external courtyard.

The proposed external facades add a fresh, contemporary appearance to offer pupils an element of excitement when entering their learning environment. The building as a whole aims to be low energy, robust, low maintenance and fully accessible for persons with disabilities.

The landscaping will be a mix of soft and hard surfacing for general play activities and ball games. Areas of planting have also been included. Facades are designed to include a green ‘wall’ system, which will ensure the project contributes positively towards the landscaping and immediate habitat environment on the school grounds.